PDA

Tüm Versiyonu Göster : düşük devir motordan, yüksek devir benzinden yer

baris
28-03-09, 23:16
başlıktan da anlaşılacağı gibi "düşük devir motordan, yüksek devir benzinden yer"
siz siz olun motorunuz az yaksın diye bunu yapmayın!! bırakın 3 kuruş fazla yaksın. düşük devirler de motorun başına gelebilecek arızalar sonradan
benzin masrafınızı 5-10-100'e katlayabilir!!;)

polat
28-03-09, 23:28
Doğru söze ne hacet Barış çok doğru söyledin Yada plavdan dönenin kaşığı kırılsın yaksın ne yapalım yakmazsa zaten gitmez:)

baris
28-03-09, 23:31
dimi. hatta bir ata sözüyle onaylayalım; "aç ayı oynamazmış";)

Doğru söze ne hacet Barış çok doğru söyledin Yada plavdan dönenin kaşığı kırılsın yaksın ne yapalım yakmazsa zaten gitmez:)

Goktug.Uguz
28-03-09, 23:32
nasihatin goz onunde bulnacak :)

serkan thundercat
28-03-09, 23:36
dostum düşük devirle kasıt nedir?? 11.000 devir olan 125 lik için nedir? 15.000 olan 600 lük için nedir? 13.000 olan 1000 lik için nedir? konuyu açarsak doğruya daha sağlam gideriz sanırım.

polat
28-03-09, 23:37
Nasihatten çok maddi destek fakat taksitli :D

Goktug.Uguz
28-03-09, 23:39
daha motorum yok benzini napam :):):) ama dizel alırsan arabaya koyarım :p

Nezih Akçan
28-03-09, 23:44
yaw eskiden devir saatimi vardı :) motorcu adam devir saatine bakarak hareket ederse yolda işi iş valla,makinasını tanıyıp onun o güzel sesiyle karar vermeli bence insan vitesin değişme vaktine...devir saati göstergesi iyi bi şey belki ama ben şahsen pek bakmam...sevgilerimle

baris
28-03-09, 23:51
bunda anlaşılmıyacak ne varki, adı üstünde düşük devir işte:)
motorun üzerindesin, yolda gidiyorsun ve seninde bildiğin
gibi motor sesinden vites istediğini anlarsın, ne yaparız?? veririz dimi,
yani örnek olarak 3'ten 4'e atarız ama bunu 3'ten direk arka, arkaya
5'e atarsan ne olur motor yığılır ve devirsiz gitmeye devam eder.
işte buna devirsiz kullanmak diyoruz, bunu kafanda daha fazla
örneklendirebilirsin;)
hatta bir tane daha, dik bir yokuşu yüksek vitesle çıkmakta
düşük devire girer............................................. .........................

dostum düşük devirle kasıt nedir?? 11.000 devir olan 125 lik için nedir? 15.000 olan 600 lük için nedir? 13.000 olan 1000 lik için nedir? konuyu açarsak doğruya daha sağlam gideriz sanırım.

baris
28-03-09, 23:53
+1.
ben motorun üzerinde vites göstergesi olanlarıda anlamıyorum??!!
bakıyorlarmı acaba onada?? bide debriyajı, vitesi.... gösteren oklarda koysunlar bari:)

yaw eskiden devir saatimi vardı :) motorcu adam devir saatine bakarak hareket ederse yolda işi iş valla,makinasını tanıyıp onun o güzel sesiyle karar vermeli bence insan vitesin değişme vaktine...devir saati göstergesi iyi bi şey belki ama ben şahsen pek bakmam...sevgilerimle

Nezih Akçan
29-03-09, 00:08
hehehe gece gece güldürdün beni bariş arkadaşım:) allahta seni güldürsün :)

baris
29-03-09, 00:14
doğru değilmi ama? motorun üzerinde devri hissedemiyosan, yemeğin
tuzlumu, tuzsuzmu olduğunuda anlayamıyorsundur benim gözüm de;)
vites olayına hiç girmiyim:)

hehehe gece gece güldürdün beni bariş arkadaşım:) allahta seni güldürsün :)

Nezih Akçan
29-03-09, 01:04
Barış arkadaşım inanki ben sürat göstergesine bile ''radardan'' korkupta bakan biriyim,yeni nesil motorlarda 40 türlü şey eklemişler, bence bunların hepsi ''hap yap, para kap'' olayı..Belki bana dinazor diyceksiniz ama bence ABS bile lüzümsuz bir motora,airbag koyan var:) halbuki başka şeylere kafayı yorsalar,mesela aküsü bitmiş otomatik vitesli bir motoru çalıştırmak gibi (ara kablosuz yani):)

baris
29-03-09, 01:07
dediklerinin hepsine katılıyorum, biri hariç. eskiden suzuki dr 650 vardı bende
onda tabiki abs yoktu, zaten olmasıda mantıksız, şimdiki motorum da
abs var ve gerçekten fren mesafeniz çok kısalıyor, bazen dalgın
olabilirsin yada önündeki pirimat gereksiz ani fren yaparsa abs devredeyken
çok işe yarıyor;)

Barış arkadaşım inanki ben sürat göstergesine bile ''radardan'' korkupta bakan biriyim,yeni nesil motorlarda 40 türlü şey eklemişler, bence bunların hepsi ''hap yap, para kap'' olayı..Belki bana dinazor diyceksiniz ama bence ABS bile lüzümsuz bir motora,airbag koyan var:) halbuki başka şeylere kafayı yorsalar,mesela aküsü bitmiş otomatik vitesli bir motoru çalıştırmak gibi (ara kablosuz yani):)

Nezih Akçan
29-03-09, 01:24
arkadaşımın ABS li bir makinası vardı ve ben onu denemek için sert frenlemelere geçtim,yani denedim pek bir fark göremedim,ama dediğin şekilde ani bir kaza yapma yada çarpma tehlikesi durmunu yaşamadım açıkcası...tabi tecrübene inanıyorum,doğrudur..son motorum 98 model bir R1 di 98 senesinde aldım ve 2001 e kadar benleydi o makinada yoktu mesela ABS ve inan hiç eksikliğini hissetmedim:) şimdi Xciting500 var,ondada ABS yok,doğrudur , ABS iyidir ama bence iyi bir ön lastik dahada iyidir :) sevgilerimle ...( bu arada yatağa ters ters bakmaya başladım :) ) iyi geceler rüzgar aşıkları...

oguzhan
29-03-09, 01:39
ben daima arabamıda motosikletimide kullanırken motorun sesini dinlerim geçen burda bi abi kulak tıkacını söylüyordu ben de bunu anlatmaya çalıştım o sesi duymadan motosiklet kullanmamın bi anlamı yok ki...
üç kuruş fazla yakacak diye motor indirmenin alemi yok bence ;) bi kaç arkadaş yüksek devir ne düşük devir ne diye sormuş sesini dinleyin motorun o size hepsini tek tek söylecek :)

Emrah.Saka
29-03-09, 01:53
Arkadaşlar olayı başından itibaren ele alalım isterseniz..

İlk olarak motor devri nedir? Motor devri motorlu kara vasıtalarında krank milinin yaptığı dönüş hareketinin sayısıdır. Genelde devir/dakika cinsinden ölçülür. Devir saatindeki 1-2-3 yada 10-20-30 gibi rakamlar gösterge üzerinde yazan çarpanla çarpılır. yani devir saatinde 1-2-3 gibi gidiyorsa bunun çarpanı X1000 ise göstergede o anda görülen 2 sayısı motorun bir dakikada 2000 devir yaptığını gösterir..

Bunuda hatırlattıktan sonra devir sayısının önemine gelelim. Arkadaşlar motor devri motor ömrü ile barış beyinde dediği gibi alakalıdır. Örneğin otobüs kamyon gibi ağır vasıtalar motor rektefesine (malzeme değişikliği sürücü ve bakım faktörünü katmadan söylüyorum) 1.000.000 km yi rahatlıkla geçerek girerler. Ve bu makinalardaki maksimum motor devri genelde 3.000 devirdir ve çalışma hayatları boyunca 1000- ila 2000 devir arasında çalışırlar. Bir diğer örnek ise motosikletlerimiz. Motosikletlerin çoğunluğu bildiğiniz üzere yüksek devirli makinalardır. genelde 5-6.000 devirlerde kullanırız ve motor ömürleri ortalama 90-100.000 km arasında olur. Bu iki araç arasında yapısal farklılıklar bakım, kullanıcı vs farklar var ancak motor ömürlerinin kısa olma nedeni burada çıkmaktadır. Motorun her bir devrinde bir piston 2 hareket tamamlar. yani silindir içinde iner ve çıkar. Siz motorunuzu yüksek devirlerde ve düşük viteslerde kullanırsanız Bu inip çıkma sayısı fazlalaşacağından motor ömrü kısalır. Ayrıca yüksek devir düşük viteste daha çok yakıt ile daha az kilometre yapacaksınız. Bu sebeple uygun viteste ve uygun devirde gitmek en idealidir. Bu uygun vites ve devri aşağıda açıklayacağım.

Şimdi mantık olarak hemen diyebilirsinizki e o zaman ben düşük devirde yüksek viteste gidersem motor ömrüm uzun yakıt tüketimim az olur. Arkadaşlar çok düşük devirlerde motorun fazla yakıt tüketmesine ve ömrünün kısa olmasına neden olur. yakıt tüketme mantığı subap sisteminden kaynaklanır. Her motorun randımanlı çalıştığı belirli devirler vardır ve subapların açılıp kapanma süreleri, karışım alma egsoz atma süreleri en iyi bu devirlerde çalışır. eğer siz olması gerekenden az devir çevirtirseniz bu sefer motor egsozu rahat atamaz yeni karışımı rahat alamaz buda çekiş düşüklüğü doğurur ve motorun gitmesi için gaza daha fazla basarsınız ve motorunuz daha fazla yakar...

Zararıda şu şekildedir. Mantıken pistonlar silindir içerisinde az yol yapacağından aşıntının az olması gerekir ancak bu seferde motor o ankü yükü o devirle kaldıramayacağından açtığınız gaz sonucu silindirde gereğinden fazla bir güçte patlama olacak ve motor rahat dönemeyecektir bu güç ise bu sefer özellikle silindirlerin dayanma bölgesi dediğimiz kısımlarında zarar neydana getirecektir. Ayrıca motor sarsıntılı çalışacağı için milimetrenin binde 5-15 i arasında çalışan parçalar gibi hassas parçalara zararı olacaktır... Bu sebeple çok düşük devirde iyi değildir...

Teknoloji bir çok alanda gelişti. Örneğin vtec vvt-i gibi sistemler bu tarz sorunlara çözüm buluyor ancak motosiklette yaygın olarak kullanılmadığı için Bu sistemlere hiç girmiyorum.

Şimdi gelelim doğru devire. Arkadaşlar doğru devir ve vites seçimi her motorda değişiklik gösterir. max 7.000 devir çeviren bir motorda 2500-3000 uygun bir sabit sürüş devri olabilir ancak 12.000 devir çeviren bir makinada 4.000 devrin altına düştüğünüz anda titreşimleri hissedersiniz ve bu tarz makinalar için 5-6.000 devirleri sürüş için idealdir. Bu sebeple makinanızı tanımanız gerekmektedir. Örneğin ben 10.000 ve üstü devir atan makinalarda düz yolda 4500-5000 devir ile giderim vites değişimi durumunda düz yolda 6000-6500 e çıkarım. ani hız istenen yerlerde, rampalarda veya ağır yük altında iken duruma göre 7000-9000 arasında değişirim. Bu tamamen kullanıcının motorunu hissetmesi ile ilgilidir. şimdi bütün motorlar için uygun devir listesini çıkarmaya kalksak sanırım bir kaç ayımızı alır.

Motorumuzun az yakıt yakma olayına gelirsek. Motoru söylediğim gibi düşük devirde veya yüksek devirde çalıştırmazsanız motorunuz yarım veya biraz fazla gazla rahat hızlanırsa ve geçtiğiniz viteste istediğiniz devirde normal bir gaz vermede gidiyorsa o motor az yakar...

Buraya kadar anlaşılmayan bir şey olursa yardımcı olabilirim.

Birde abs olayına girersek. Ne yazıkki yanlış bilinen bir şey var barış hocam belki kızacak ancak ABS nin frenleme mesafesi ile ilgisi yoktur. ABS nin tek amacı fren anında direksiyon hakimiyetidir. Limit fren denilen tekniği kullanmayı kavrarsanız ABS li bir araçtan daha kısa sürede ABS siz aracı durdurabilirsiniz. Bunuda eklemek istedim...

oguzhan
29-03-09, 02:00
özellikle abs li araçlar kışın karlı veya buzlu yollarda mesafeyi daha da arttırıyor. bir şey de dikkatimi çekti bu absli araçlar da eğer zemin dümdüz değilse ve frene basınca abs devreye girdiyse mesafe 2 katı uzuyor. motosiklette bilmiyorum ama abs hakkında yanlış bilinen bir çok şey var. abs nin en basit tarifi frene sert bastığımızda lastiklerin kilitlenmesini önleyerek sağa veya sola doğru yani direksiyon hakimiyetimizi koruması... dediğim gibi mesafeyi daha da arttırdığı durumlar oluyor

Baris Coskun
29-03-09, 05:35
özellikle abs li araçlar kışın karlı veya buzlu yollarda mesafeyi daha da arttırıyor. bir şey de dikkatimi çekti bu absli araçlar da eğer zemin dümdüz değilse ve frene basınca abs devreye girdiyse mesafe 2 katı uzuyor. motosiklette bilmiyorum ama abs hakkında yanlış bilinen bir çok şey var. abs nin en basit tarifi frene sert bastığımızda lastiklerin kilitlenmesini önleyerek sağa veya sola doğru yani direksiyon hakimiyetimizi koruması... dediğim gibi mesafeyi daha da arttırdığı durumlar oluyor

Bir defasinda yagmurlu havada abs yuzunden durma mesafem uzadi ve kaza yaptim. Solumda kamyon, sagimda sarampol olunca direksiyon hakimiyeti pek bir ise yaramadi. Allahtan bu deneyimi arabayla yasadim. Motorda ayni midir bilmiyorum ama arabada tahminimin 10 metre ilerisinde durmustum.
Bir gun abs'li motorum olursa yagmurlu havalarda kapatirim, parmaklarima guvenip limit fren yaparim.

Eski 2 zamanli kullanicilari vites degistirme isine hic alisamiyor. Ne zaman sehir icinde bagirttiran bir motorcu gorurseniz o adam ya gazcidir ya 2 zamanli motorcudur.
Minibusculerin dedigi gibi. "devirinde kullan"

serkan thundercat
29-03-09, 11:52
ben daha teknik bir cevap gelebilir diye sormuştum, yanlış anlaşılmasın. bahsettiğin yığılmayı kavramyamamış sürücünün bence bir taşıt üzerinde yeri yok. atıyorum 15.000 devir olan bir makinayı 6.000-7.000 aralığında kullanmak düşük devir midir gibi yaklaşmıştım ben konuya. ancak ''devir saati ne işe yarar'' gibi bir yaklaşım da şaşırtmadı değil beni. koskoca mühendisleri yine yanlış çıkarttık. hemen uyaralım. doğruyu bulsunlar..:) :)

Omer
29-03-09, 12:29
+1.
bakıyorlarmı acaba onada?? bide debriyajı, vitesi.... gösteren oklarda koysunlar bari:)

Barış abi bu dediklerine katılıyorum.Ama özellikle motosikletle yeni tanışan sürücüler özellikle bu vites göstergesi takımını arıyor.

Yanlış hatırlamıyorsam bir misal vereyim.Honda cbf 150 modelinde devir saati göstergesi yok.Onun yerinde vites göstergesi var.Bu daha çok çin malı motosikletlerde gördüğümüz bir uygulamaydı ama şimdi ufak büyük motosiklet ve büyük markalarda bolca kullanmaya başladı.

Bu özellikle motosiklete yeni başlayanların yola odaklanması gerekirken önlerindeki göstergelere takılı kalmasına yol açıyor gibi geliyor bana.Sen çok güzel söylemişsin.Motosiklet sesinden ben vites istiyorum diyor zaten.

Ben bir arkadaşıma vitesli motosiklet kullanmayı öğretirken bu geldi başımıza.Arkasaşım vites olayına takdı kafayı.Olum sesi dinle ses boğuklaştımı vites küçült,ses tizleşip yükseldimi vites yükselt dedim ama alınşıncaya kadar biraz zorlandı.

Ama alıştığı zaman bu konuyu sorduğumda abi nekadar gereksiz bir gösterge sistemiymiş o dedi :) Olay bu abicim...

Emrah.Saka
29-03-09, 13:18
ben daha teknik bir cevap gelebilir diye sormuştum, yanlış anlaşılmasın. bahsettiğin yığılmayı kavramyamamış sürücünün bence bir taşıt üzerinde yeri yok. atıyorum 15.000 devir olan bir makinayı 6.000-7.000 aralığında kullanmak düşük devir midir gibi yaklaşmıştım ben konuya. ancak ''devir saati ne işe yarar'' gibi bir yaklaşım da şaşırtmadı değil beni. koskoca mühendisleri yine yanlış çıkarttık. hemen uyaralım. doğruyu bulsunlar..:) :)

Hocam yazdığım yazıyı word e kopyalasanız 2 sayfatı geçer-ki detaya girmedim orada da yazıdım zaten 6000 devir en verimli çalıştığı devir söylediğiniz makinalarda.. 15.000 dev,r olan bir makinanın düşük devri 4-3500 devir ve aşağısıdır... umarım bu cevap bi işe yarar...

baris
29-03-09, 13:48
emrah hocam belli süratte giderken freni köklersek ne olur??
motor kayar değilmi. ya pompalayarak fren yaparsak ne olur(abs)??
motor kaymaz değilmi. her iki durumdada direksiyon hakimiyetini
kaybetmeden durduğumuzu düşünürsek kaydırarak durmak pompalayarak(abs nin görevi) daha uzun bir durma mesafesi oluşturur;)
ayrıca arka freni sıktığımızda direksiyon hakimiyeti ön fren sıkıldığındaki
gibi çabuk kaybolmaz dolayısıyla arka freni kazıklayıp kaydırmak yerine
abs yi devreye sokup motoru durdurmak daha mantıklıdır. e burda
dededen kalma pompalama işinin mühendisler abs ile
çözmüşler;)

ayrıca limit fren tekniği gün içerisinde abs'yi devreye sokmadan
sürekli kullnadığımız bir teknik. abs çok nadir durumlarda devreye giriyor
buda sizin ustalığınıza ve reflexlerinize kalmış bir şey.

Birde abs olayına girersek. Ne yazıkki yanlış bilinen bir şey var barış hocam belki kızacak ancak ABS nin frenleme mesafesi ile ilgisi yoktur. ABS nin tek amacı fren anında direksiyon hakimiyetidir. Limit fren denilen tekniği kullanmayı kavrarsanız ABS li bir araçtan daha kısa sürede ABS siz aracı durdurabilirsiniz. Bunuda eklemek istedim...

baris
29-03-09, 13:51
evet mesafeyi arttırır bu yüzden kışın buzda ve motorunuzu araziye
sokacaksanız abs'yi devre dışı bırakmanız gerekiyor.arazide motor fren yaptığı zaman zaten toprak üzerinde kayıyor birde üstüne abs devreye girerse
2m duracağınız mesafe 2 katına çıkabiliyor.

baris
29-03-09, 14:04
kimsenin sürücülüğüne sözümüz yok:)
burada yazı üzerinde deviri anlatmak çok zor bence. motorun cc'si, hp'i
sürüş sırasındaki vites, yolun durumu(iniş çıkış).... gibi kriterler
önemli. yani motorun devrinin düşük olup olmadığı sürüş sırasında belli olur
15000 max devirli motorun düşüğü budur yükseği budur diye yukarıda
saydığım koşulları bilmeden nasıl bilebiliriz.

serkan thundercat
29-03-09, 21:00
Hocam yazdığım yazıyı word e kopyalasanız 2 sayfatı geçer-ki detaya girmedim orada da yazıdım zaten 6000 devir en verimli çalıştığı devir söylediğiniz makinalarda.. 15.000 dev,r olan bir makinanın düşük devri 4-3500 devir ve aşağısıdır... umarım bu cevap bi işe yarar...

kimsenin sürücülüğüne sözümüz yok:)
burada yazı üzerinde deviri anlatmak çok zor bence. motorun cc'si, hp'i
sürüş sırasındaki vites, yolun durumu(iniş çıkış).... gibi kriterler
önemli. yani motorun devrinin düşük olup olmadığı sürüş sırasında belli olur
15000 max devirli motorun düşüğü budur yükseği budur diye yukarıda
saydığım koşulları bilmeden nasıl bilebiliriz.

dostlar. benim bu konu ile sıkıntım yok. 9 yaşından beri vitesli arçlar üzerindeyim. ben sadece bilgi konusu biraz açılsın istedim. düşük devirden kasıtı bilmeyen arkadaşlar anlasın diye. yokuş aşağı 6.vitese atıp 5.000 devir ile de ittirebiliriz motoru. ama bu düşük devir sanırım yokuş yukarı 6. vitesde 5.000 devirden farklı bir düşük devir olur.yokuş aşağı ekonomi sağlayacağı kesin. ancak yine zarar verir mi acaba? teşekkürler.

Emrah.Saka
29-03-09, 21:42
emrah hocam belli süratte giderken freni köklersek ne olur??
motor kayar değilmi. ya pompalayarak fren yaparsak ne olur(abs)??
motor kaymaz değilmi. her iki durumdada direksiyon hakimiyetini
kaybetmeden durduğumuzu düşünürsek kaydırarak durmak pompalayarak(abs nin görevi) daha uzun bir durma mesafesi oluşturur;)
ayrıca arka freni sıktığımızda direksiyon hakimiyeti ön fren sıkıldığındaki
gibi çabuk kaybolmaz dolayısıyla arka freni kazıklayıp kaydırmak yerine
abs yi devreye sokup motoru durdurmak daha mantıklıdır. e burda
dededen kalma pompalama işinin mühendisler abs ile
çözmüşler;)

ayrıca limit fren tekniği gün içerisinde abs'yi devreye sokmadan
sürekli kullnadığımız bir teknik. abs çok nadir durumlarda devreye giriyor
buda sizin ustalığınıza ve reflexlerinize kalmış bir şey.

Hocam ilk olarak an frenler ve hızlardan bahsedelim isterseniz... Bir dönem yarış araçları üzerine çalıştım. Ve bu dönemde otomobil üzerinde yaptığımız testleri söylersem emin olun buradaki çoğu arkadaş inanmayacaktır. Örneğin 200 km ve üstü hızda giden bir otomobilde siz freni tüm gücünüzle uygursanız geneldeki kanı tekerler kilitlenir araç takla atar. ancak böyle olmuyor. Çünkü o hızda ve yükteki araca ne kadar sert fren yaparsanız yapın tekerleri kızaklatamıyorsunuz.. Frenlerin gücü ani bir hız kesmeye yetiyor ancak tekerleri tamamen durduramıyor. Aslında yüksek hızlar yapan bir ss tede durum böyle olabiliyor ancak iki tekerde olduğumuz için bu tarz denemeler sorunlu olacaktır. ABS nin ise bize kazancı örneğin kendi motorum için konuşuyum atıyorum 50 km ile giderken ön freni aniden sıkarsam ön teker kayıyor buda ölümcül sonuçlar doğuruyor.. işte buna engel olmak için motosikletlerde abs gereklidir ancak açıkçası sizin gibi limit fren gibi teknikleri bilen bir kişinin işini zorlaştırmatan başka bir şeye yarayacağına inanmıyorum. Nedenine gelince;

Söylediğiniz gibi babadan kalma pompalama gibi teknikler aslında yanlış... En ideali sizinde bildiğiniz gibi freni tam limitte yani ne tekerlerin kilitlenmesine izin vererek nede frenlerin çok serbest olmasını sağlayarak tek frenlemede istenen hıza düşmek yada durmaktır... Siz freni pompalamaya kalkarsanız frene bastığınızda tekerler yavaşlamaya başlar ancak ikinci fren için freni bıraktığınızda araç o anki hızıyla bir süre daha yol gider sonra tekrar frenleme yapıldığında ise tekrardan tekerler aracı yavaşlatmaya başlar ve bu aradaki frensiz olan kısım size zaman dolayısıyla durma mesafesi kaybettirir...

ABS ise bu işi dediğiniz gibi o an kayma tespit ettiği tekerlekte saniyede 12-14 sefere varana kadar yapmaktadır. Yani çok hızlı şekilde gerçekleştirir ancak buda limit frenlemeyi iyi bilen birisi için zararlıdır. Çünkü frenlerin her boşa geldiğinde pompalama kadar olmasada bir zaman kaybı olacaktır buda fren mesafesini artıracaktır.. Özellikle sizinde bahsettiğiniz gibi arazi mıcır yollar, yağmurlu buzlu havalarda ise fren mesafesini fazlasıyla uzatmakta..

Bu sebeple ABS Fren sisteminin açıkçası sizin gibi limit fren tekniğini bilen bir insanın fazla yaramayacağına inanıyorum...

Emrah.Saka
29-03-09, 21:45
dostlar. benim bu konu ile sıkıntım yok. 9 yaşından beri vitesli arçlar üzerindeyim. ben sadece bilgi konusu biraz açılsın istedim. düşük devirden kasıtı bilmeyen arkadaşlar anlasın diye. yokuş aşağı 6.vitese atıp 5.000 devir ile de ittirebiliriz motoru. ama bu düşük devir sanırım yokuş yukarı 6. vitesde 5.000 devirden farklı bir düşük devir olur.yokuş aşağı ekonomi sağlayacağı kesin. ancak yine zarar verir mi acaba? teşekkürler.

Hocam anlamadığım bir nokta var. siz yokuş aşşağı motoru durdurup 6. viteste 5000 devirdenmi inmekten bahsediyorsunuz?

azigun
29-03-09, 21:57
+1.

hocam buna hiç katılmıyorum..o zaman motorumuzu tanıyoruz diye komple hız göstergesinide sökelim..nasıl olsa 150 160 170 kafamızdan belirleyebiliriz..
2 ay kullandığım cbr600rr da en büyük sıkıntım vites göstergesi olmamasıydı,extra taktırmak için araştırma bile yaptım..özellikle kullandığımız güçlü makinalarda (600-1000)..sonuç olarak 6 tane vites mevcut,düşük devirlerle giderken arada check etmek gerekir..3 le giderken 2 de sanıp herhangi bir yokusta 1 e düşürmek isterken 2 ye düşürürsek stop eden motosikletle geri geri o yokuşu geri ineriz..
genelde çok büyük bir eleştiri konusu olmuştur hondanın motosikletlerde bu eksikliği..gelişen teknoloji nimetlerinden sonuna kadar faydalanmak lazım..ne kadar zengin kokpit o kadar rahattır.. :)

serkan thundercat
29-03-09, 22:00
Hocam anlamadığım bir nokta var. siz yokuş aşşağı motoru durdurup 6. viteste 5000 devirdenmi inmekten bahsediyorsunuz?

abi olur mu öyle şey??:D sadece 6.vitesdeyiz ve uzuuun bir yokuş iniyoruz...

baris
30-03-09, 14:08
hocam dediklerine katılıyorum. benim pompalama dediğim 4 teker
için, motorda bunu limit frenle yapıyoruz ve sizin de dediğiniz gibi
zaten abs çok nadir devreye giriyor(ileri sürüşte) ve buda emin olun çok işe
yarıyor.

Hocam ilk olarak an frenler ve hızlardan bahsedelim isterseniz... Bir dönem yarış araçları üzerine çalıştım. Ve bu dönemde otomobil üzerinde yaptığımız testleri söylersem emin olun buradaki çoğu arkadaş inanmayacaktır. Örneğin 200 km ve üstü hızda giden bir otomobilde siz freni tüm gücünüzle uygursanız geneldeki kanı tekerler kilitlenir araç takla atar. ancak böyle olmuyor. Çünkü o hızda ve yükteki araca ne kadar sert fren yaparsanız yapın tekerleri kızaklatamıyorsunuz.. Frenlerin gücü ani bir hız kesmeye yetiyor ancak tekerleri tamamen durduramıyor. Aslında yüksek hızlar yapan bir ss tede durum böyle olabiliyor ancak iki tekerde olduğumuz için bu tarz denemeler sorunlu olacaktır. ABS nin ise bize kazancı örneğin kendi motorum için konuşuyum atıyorum 50 km ile giderken ön freni aniden sıkarsam ön teker kayıyor buda ölümcül sonuçlar doğuruyor.. işte buna engel olmak için motosikletlerde abs gereklidir ancak açıkçası sizin gibi limit fren gibi teknikleri bilen bir kişinin işini zorlaştırmatan başka bir şeye yarayacağına inanmıyorum. Nedenine gelince;

Söylediğiniz gibi babadan kalma pompalama gibi teknikler aslında yanlış... En ideali sizinde bildiğiniz gibi freni tam limitte yani ne tekerlerin kilitlenmesine izin vererek nede frenlerin çok serbest olmasını sağlayarak tek frenlemede istenen hıza düşmek yada durmaktır... Siz freni pompalamaya kalkarsanız frene bastığınızda tekerler yavaşlamaya başlar ancak ikinci fren için freni bıraktığınızda araç o anki hızıyla bir süre daha yol gider sonra tekrar frenleme yapıldığında ise tekrardan tekerler aracı yavaşlatmaya başlar ve bu aradaki frensiz olan kısım size zaman dolayısıyla durma mesafesi kaybettirir...

ABS ise bu işi dediğiniz gibi o an kayma tespit ettiği tekerlekte saniyede 12-14 sefere varana kadar yapmaktadır. Yani çok hızlı şekilde gerçekleştirir ancak buda limit frenlemeyi iyi bilen birisi için zararlıdır. Çünkü frenlerin her boşa geldiğinde pompalama kadar olmasada bir zaman kaybı olacaktır buda fren mesafesini artıracaktır.. Özellikle sizinde bahsettiğiniz gibi arazi mıcır yollar, yağmurlu buzlu havalarda ise fren mesafesini fazlasıyla uzatmakta..

Bu sebeple ABS Fren sisteminin açıkçası sizin gibi limit fren tekniğini bilen bir insanın fazla yaramayacağına inanıyorum...

Recep.Varlı
30-03-09, 14:33
barlış sana katılıyorum ama yüksek devirde kullanalım derken motoru fazla zorlayıp hararete maruz bırakmamalıyız özellikle hava soğutmalı makinalarda, özellikle sıcaklarda

baris
30-03-09, 14:54
doğru söylüyorsun, benim burda demek istediğim aslında yüksek devir değil
''devrinde'' motor kullanmak, düşük devirde kullanmamak.

barlış sana katılıyorum ama yüksek devirde kullanalım derken motoru fazla zorlayıp hararete maruz bırakmamalıyız özellikle hava soğutmalı makinalarda, özellikle sıcaklarda

Metin
30-03-09, 23:53
Sana kesinlikle katılıyorum Barış...;)